Bestellingen tot 17.00 uur worden dezelfde werkdag verzonden!

wij verzenden met TNT Post en DHL

Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.
U bent hier:
Home Technologie Patchkabels de essentiële verbinding

Selecteer op merkPatchkabels, de essentiële verbinding tussen uw netwerk en actieve apparatuur

Patchkabels

Met patchkabels wordt uw actieve apparatuur aangesloten op het netwerk bekabelingsysteem. Deze korte, soepele verbindingen zijn van essentieel belang voor de prestatie van uw datanetwerk.

Datanetwerken worden met de grootste zorg aangelegd en gecontroleerd met certificering apparatuur om de prestaties over langere perioden te kunnen garanderen. Op dit moment worden door fabrikanten garanties tot wel 25 jaar gegeven op de prestatie van deze bekabeling.

Sinds de introductie van de twisted pair bekabeling, midden jaren ’90, heeft deze koperen kabel een enorme evolutie doorgemaakt. De altijd groeiende behoefte aan meer bandbreedte heeft deze, van origine telefoonkabel, tot een kabel laten evolueren die enorme prestaties aan kan. De koperen bekabelingsystemen zijn ingedeeld in categorieën, op dit moment zijn categorie 1 tot en met 4 niet meer in gebruik.

Categorie 5/5E

Categorie 5, met een bandbreedte van 100 MHz, wordt gebruikt voor 100 Mbps Ethernet netwerken maar is niet geschikt voor Gigabit netwerken. Voor Gigabit netwerken gebruiken we Categorie 5E, deze kabel is geschikt voor 100 Mbps en 1000 Mbps Ethernet netwerken. Deze datanetwerken zijn naast Ethernet ook geschikt voor vele andere protocollen, zoals analoge telefonie, ISDN, ATM, Token Ring en RS-232 tot een afstand van maximaal 100 meter.

Categorie 6

Categorie 6, met een bandbreedte van 250 MHz wordt gebruikt voor 100 Mbps en 1000 Mbps Ethernet netwerken tot een maximale lengte van 100 meter. 10 Gigabit/s Ethernet kan tot een maximale lengte van 55 meter werken. Wanneer men kabels bundelt is, vanwege Alien Crosstalk, de maximale lengte slechts 37 meter. Deze datanetwerken zijn naast Ethernet ook geschikt voor vele andere protocollen, zoals analoge telefonie, ISDN, ATM, Token Ring en RS-232 tot een afstand van maximaal 100 meter.

Categorie 6A

Categorie 6A, met een bandbreedte van 500 MHz, wordt gebruikt voor 100 Mbps, 1000 Mbps en 10 Gigabit/s Ethernet netwerken, met een maximale lengte van 100 meter. Deze datanetwerken zijn naast Ethernet ook geschikt voor vele andere protocollen, zoals analoge telefonie, ISDN, ATM, Token Ring en RS-232 tot een afstand van maximaal 100 meter.

De eerder genoemde maximale kabelafstand van 100 meter bestaat uit 90 meter massieve installatiekabel en 10 meter soepele patchkabel. Doordat flexibele patchkabels een hogere demping hebben, neemt bij gebruik van patchkabels langer dan 10 meter de maximale afstand af.

Patchkabels worden voorzien van koperen geleiders en moeten voldoen aan de prestaties die in de ANSI/TIA-568-B2-1 beschreven staan.

Alternatieven patchkabels

In de aflopen periode zijn de grondstofprijzen behoorlijk gestegen en dit heeft ertoe geleid dat er in de markt patchkabels met andere, goedkopere geleiders aangeboden worden. Alternatieven die gebruikt worden zijn:

CCA, Copper Clad Aluminium

Deze geleider heeft een aluminium basis die bedekt is met koper. De kabel die ervan gemaakt wordt ziet er hetzelfde uit voelt ook gelijk. Daarom is het moeilijk om het verschil te herkennen. Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is.
Nadelen van CCA (Copper Clad Aluminium) patchkabels zijn o.a.:

 • flexibiliteit op lange termijn neemt af
 • kans op breuk neemt toe
 • demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
 • DC weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper
 • werkt niet bij langere lengtes
 • de kabel kan lagere treksterktes aan
 • voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1

CCS, Copper Clad Steel

Deze geleider heeft ijzer als basis, bedekt met koper. De kabel die ervan gemaakt wordt ziet er hetzelfde uit, maar voelt veel stijver aan. Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is.
Nadelen van CCS (Copper Clad Steel) patchkabels zijn o.a.:

 • flexibiliteit op lange termijn neemt af
 • grote kans op breuk
 • demping is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij gebruik van koper
 • DC weerstand is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij koper
 • werkt niet bij langere lengtes
 • de kabel kan hogere treksterktes aan, maar is veel minder flexibel
 • voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1

De combinatie van een met zorg aangelegd koperen datanetwerk, de goed actieve apparatuur en koperen patchkabels, verzorgt een probleemloos werkend netwerk waar u lang plezier van heeft. Door materialen in uw netwerk toe te passen die conform de standaard gemaakt zijn, zal uw actieve apparatuur probleemloos en optimaal kunnen presteren.

Log hier in


Wachtwoord vergeten?
Gebruikersnaam vergeten?
Bent u een nieuwe klant? Registreer dan hier

Nieuw in de winkel

Inschijven Nieuwsbrief

ICT Winkel


Ontvang HTML?
Code: catchme refresh